voor hoogopgeleide professionals

Persoonlijke en professionele ontwikkeling

Coaching en psychosociale therapie

voor professionele begeleiders

Opleiding en supervisie

Systemisch Kijken

Deze training wordt gegeven door:

Roel Breuls

Roel Breuls

Anne van Weeghel

Anne van Weeghel

Elke coach of trainer heeft weleens ervaren dat de begeleiding stroef verloopt. De training of coachingssessie is afgelopen en je hebt het gevoel dat je ‘de kern’ niet echt geraakt hebt. Je bent hard aan het werk geweest, maar op de een of andere manier sloegen je interventies niet echt aan. Of de cliënt lijkt wel stappen te zetten, maar komt na verloop van tijd toch weer terug bij zijn oorspronkelijke vraag, alsof het geleerde niet beklijft.

Er speelt dan meestal iets op de systemische laag waardoor de cliënt/deelnemer zijn eigen groeiproces onbewust blokkeert. Systemische patronen vinden hun oorsprong in de geschiedenis van de cliënt en zijn familiesysteem.

In elk familiesysteem spelen bepaalde dynamieken die door generaties heen worden doorgegeven. Deze dynamieken zijn grotendeels onbewust en kunnen zeer bepalend zijn voor het gedrag van het individu.

Zelfs wanneer een cliënt met een werkgerelateerde vraag komt, speelt vaak in de onderlaag ook een systemisch thema.

Als coach is het noodzakelijk dat je zicht hebt op de betekenis van dit soort systemische dynamieken. Wanneer je een vraagstuk enkel op de bovenliggende laag benadert, wordt alleen het symptoom aangepakt en blijft de onderliggende oorzaak bestaan.

Een voorbeeld

Een coach ontvangt een cliënt die heel hard werkt om anderen een plezier te doen en die het moeilijk vindt om ruimte te maken om zelf te kunnen genieten. Hoewel er in de sessies wel stappen worden gezet, blijft het voor de cliënt schijnbaar onmogelijk om plezier toe te laten en rust te nemen. De coach, die haar cliënt enorm gunt dat het leven wat lichter wordt, merkt dat ze zelf ook wat wanhopig begint te worden. Het lukt maar niet om de cliënt uit het moeras te trekken, hoe ze ook haar best doet.

In een volgende sessie vraagt de coach aan haar cliënt of er in haar geschiedenis ook iets speelt rondom groot verdriet. Hoewel de cliënt eerst lijkt te schrikken van deze vraag begint ze toch te vertellen. De ouders van haar vader hebben een jong kind verloren, hebben dit verlies nooit de ruimte kunnen geven en verloren zich in hard werken. En haar vader leerde daarmee al jong om niet meer openlijk te genieten van het leven en was een prototype workaholic. Trouw aan de wetten van dit familiesysteem herhaalde deze cliënt dit patroon. Toen ze eenmaal doorhad hoe haar geschiedenis doorspeelde in het hier en nu, ontstond er ruimte voor nieuwe stappen in het coachingstraject.

Wanneer je met een systemische bril leert kijken, speelt ook altijd de vraag: Welke dynamieken spelen onbewust bij jou in het contact met deze cliënt? Wat werd er bij jou aangeraakt, waardoor je de cliënt niet verder kunt brengen? Welk thema van jezelf ben je uit de weg gegaan omdat dit te spannend voor je is? Welk oude patronen herhaalde je?

Deze tweedaagse bied je een introductie in het systemisch leren kijken naar de vraagstukken die je cliënten/deelnemers inbrengen. Tegelijkertijd onderzoek je jouw eigen systemische patronen en kijk je hoe deze van invloed zijn op de interactie. Het uitgangspunt daarbij is dat jouw eigen niet erkende overdrachtsfenomenen – die vaak een diepgaande systemische oorsprong hebben – de effectiviteit van de sessie in grote mate beïnvloeden.

In deze tweedaagse komen de volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Systemische basiswetten (ordening, balans tussen geven en nemen en plek)
  • Herkennen van primaire, secundaire en tertiaire gevoelens
  • Veel voorkomende levensthema’s bekeken vanuit een systemische context
  • Systemische dynamieken in relatie tot overdrachtsfenomenen
  • Het leren herkennen van verborgen contracten en hun systemische oorsprong
  • Systemisch coachen in de praktijk: interventies

Werkwijze

Korte stukken theorie worden afgewisseld met ervaringsoefeningen. We werken veel vanuit de eigen casuïstiek van deelnemers aan de training.

Voor wie

Coaches of trainers die verdieping en nieuw gereedschap zoeken om nog effectiever te begeleiden. Wanneer je twijfelt of deze training passend is voor jou, schroom dan niet om contact op te nemen.

Van deelnemers wordt de bereidheid verwacht om eigen casuïstiek in te brengen.

Met iedere deelnemer vindt een telefonisch intakegesprek plaats met een van de trainers.

Groepsgrootte

8-12 deelnemers

Praktische informatie

Deze training is onderdeel van een vijfdelige reeks.

De kosten voor deelname per training zijn: 795,- euro exclusief 21% BTW. De telefonische intake, lunch en opleidingsmaterialen zijn inbegrepen in deze prijs.

Wanneer je ervoor kiest om de gehele reeks te volgen, betaal je vier in plaats van vijf trainingen. De kosten voor het totale traject van vijf tweedaagse trainingen bedraagt in dat geval 3180,- euro. Uiteraard is het mogelijk om eerst één training te kiezen en daarna te beslissen of je ze allemaal wil volgen.

De data voor deze training zijn:

4 en 5 november 2019
We werken van 9.30 uur tot 17 uur

Locatie

Deze training vindt plaats in de omgeving van Utrecht.

© Copyright Roel Breuls - Ontwikkeling van mens en organisatie