Uitgangspunten

Of het nu gaat om een training, een teamsessie of een individueel begeleidingstraject, steeds staan de volgende uitgangspunten centraal:

  • Zorgvuldig: Iedere vraag is anders, iedere context is anders en geen persoon is hetzelfde. Wat de vraag ook is, ik vind het belangrijk om zorgvuldig te kijken wat op dit moment nodig is. Een begeleidingstraject is daarom altijd maatwerk. Zorgvuldigheid gaat ook over weten wat ik zelf wel en niet kan begeleiden. Vragen die buiten mijn expertise liggen zal ik daarom doorverwijzen naar andere professionals. Ik ben aangesloten bij de ethische commissie van Phoenix Opleidingen en als zodanig aanspreekbaar op mijn handelen.
  • Veilig: Het is belangrijk dat trainingen, teamsessies of individuele begeleidingsgesprekken plaatsvinden in een veilige setting. Een setting waarbij alles waar je mee komt welkom is en in vertrouwde handen. Vanzelfsprekend ga ik daarom vertrouwelijk om met alles wat besproken wordt in een sessie. Veiligheid gaat ook over respect hebben voor jouw verhaal, voor jouw geschiedenis, voor wie jij geworden bent en daar met mildheid naar kijken.
  • Scherp: Ik vind het belangrijk dat ik je niet ‘laat ontsnappen’ bij datgene wat jij diep van binnen wil aangaan. Ook al is het soms lastig, ik plak liever geen spreekwoordelijke pleisters maar ga naar de kern van het probleem. Ik zal daarom soms confronterend en scherp zijn en de vinger op de zere plek leggen.
  • Professioneel: Ik vind het belangrijk om zelf steeds te groeien en beter te worden in mijn vak. Het gaat erom dat een coach/trainer zichzelf heel erg goed kent, zijn eigen blinde vlekken heeft onderzocht en ervaring heeft in het aangaan van lastige werk- en levensvraagstukken. Daarom ben ik aangesloten bij een intervisiegroep van coachprofessionals, ontvang ik regelmatig supervisie en volg ik nieuwe opleidingen en workshops om mijn kennis en kunde op peil te houden en verder te ontwikkelen.
  • Autonomie: In een training of begeleidingstraject loop ik een tijdje met je mee waarbij je nieuwe inzichten krijgt en nieuwe ervaringen opdoet, die toepasbaar zijn in jouw context. De bedoeling is om mezelf als begeleider weer overbodig te maken. De sessies moeten meerwaarde hebben voor jou, omdat ze je leren om zelf met het huidige én toekomstige vraagstukken om te gaan. Met andere woorden: het gaat over groei in jouw autonomie, niet over afhankelijk worden van de coach.
© Copyright Roel Breuls - Ontwikkeling van mens en organisatie