Supervisie individueel
Mensen die met mensen werken worden voortdurend zelf ook aangeraakt en uitgedaagd op hun eigen thema’s. Als coach of therapeut krijg je bijvoorbeeld de neiging om de ander te gaan redden. Misschien voel je iets van angst of je wel goed genoeg bent als begeleider. Als trainer merk je bijvoorbeeld dat je die ene lastige deelnemer ‘mee naar huis neemt’ en te weinig professionele afstand kunt houden. En als je werkt met meerdere individuen (bijvoorbeeld binnen organisaties of als relatietherapeut) is het soms lastig om vanuit je eigen, onafhankelijke plek te blijven werken en niet verstrikt te raken.
Meestal voel je wel aan als je begeleiding of interventies niet effectief zijn, maar is het niet zo makkelijk om te achterhalen wat er nu precies tijdens een sessie gebeurde. Vaak is er er sprake van onbewuste overdracht en tegenoverdracht. Persoonlijke thema’s, valkuilen en overtuigingen – geworteld in je eigen persoonlijke geschiedenis – spelen dan mee in je begeleiding. Supervisie is dan een uitstekend middel om te onderzoeken wat bij jou wordt aangeraakt in de interactie tussen jou en de ander.
Doel
Supervisie helpt je om jezelf als begeleider beter te leren kennen en nog meer inzicht te krijgen in je eigen thema’s. Hierdoor kun je beter onderscheid maken tussen wat er bij jou, en wat er bij de ander gebeurt. Je leert je eigen overdrachtspatronen herkennen en deze juist ten goede in te zetten in je begeleiding. Je begeleiding wordt daarmee effectiever, je interventies preciezer en je kunt beter inschatten of je iets moet doen of juist laten.
Voor mensen die met mensen werken is supervisie heel waardevol om zowel persoonlijk als professioneel te groeien. Supervisie is nodig voor kwaliteitsbewaking en om gezond in je werk te blijven.
Voor wie
Voor mensen die met mensen werken, zoals trainers, coaches, therapeuten, HR professionals of mensen in opleiding tot bijvoorbeeld coach of therapeut.