Supervisie voor professioneel begeleiders
Als je professioneel met mensen werkt, bijvoorbeeld als trainer, coach, therapeut of opleider, dan is het prettig en nodig om voortdurend op je eigen gedrag en handelen te reflecteren.
Daarom organiseer ik 6 supervisiedagen, waarbij we in een groep van gelijkgestemden werken met concrete casussen die door de deelnemers worden ingebracht. De focus ligt op de vraag hoe jouw eigen gedragspatronen en persoonlijke geschiedenis van invloed zijn op jouw begeleidingswerk.
We werken met een vaste groep die zich committeert voor 6 dagen, verspreid over een jaar.
Thema’s die bijvoorbeeld aan bod kunnen komen zijn:
- Omgaan met ‘lastige’ cliënten: overdracht en tegenoverdracht
- Jezelf inzetten als instrument
- Zuiver contracteren
- Vanaf de juiste ‘plek’ interveniëren
- De kunst van het diagnosticeren
- Omgaan met je eigen onzekerheid en perfectionisme
- Te voorschijn komen als begeleider, kleur bekennen
- De ‘wounded healer’: het doorwerken van jouw eigen (onverwerkte) thema’s in het begeleiderschap
- Het aanscherpen van je waarnemingsvermogen
- Het creëren van bedding en een ‘holding space’
- Jezelf gezond houden als begeleider
- De zaag scherp houden: nieuwe stappen zetten als begeleider en uit je comfortzone gaan
- Ethische dilemma’s
Doel
Je krijgt (nog) meer zicht op je eigen thema’s en hoe die doorwerken in het begeleidingsproces. Je leert je eigen overdrachtspatronen herkennen en er effectief gebruik van te maken in je werk. Je wordt daarmee effectiever, je interventies preciezer en je kunt beter inschatten of je iets moet doen of juist laten.
Supervisie is daarmee zeer waardevol om zowel persoonlijk als professioneel te groeien. Daarnaast is supervisie nodig voor kwaliteitsbewaking en om gezond in je werk te blijven.
Werkwijze
Aan het begin van de dag inventariseren we welke casuïstiek er speelt. Vervolgens werk ik met individuele deelnemers, bijvoorbeeld door gebruik te maken van opstellingen. Uiteraard wordt de hele groep hierbij betrokken en kijken we zo samen naar de casus. We kunnen er ook voor kiezen dat iemand van de groep de casusinbrenger begeleidt. In dat geval ondersteun ik de begeleider en geef ik feedback op diens begeleidingsproces.
Per supervisiedag kunnen we meerdere vraagstukken behandelen. Na afloop van een casus is er ruimte voor vragen over het hoe en waarom van bepaalde interventies en geef ik indien nodig korte theoretische uitleg. De supervisie heeft daarmee ook het karakter van een scholing waarbij op vele lagen tegelijkertijd wordt geleerd.
Het is een bewuste keuze om met een vaste groep te werken, zodat we elkaars ontwikkelproces kunnen blijven volgen en zo met elkaar de verdieping op kunnen zoeken.
Voor wie
Voor coaches, trainers, therapeuten en andere professionals die zich met begeleiden van mensen bezighouden. Je bent bereid om casuïstiek in te brengen en om op jezelf te reflecteren, wat vraagt om een open en kwetsbare houding. Je hebt (ruime) ervaring met persoonlijke ontwikkeling en reflecteren op jezelf. Als je twijfelt of deze groep passend voor je is, neem gerust contact op.
Praktisch
In september 2024 start een nieuwe groep, waarvoor je je kan aanmelden. De groepsgrootte is 6-8 personen.
Als je interesse hebt, volgt eerst een kennismakingsgesprek.
Eerste bijeenkomst: Zaterdag 21 september 2024
De data voor de overige 5 bijeenkomsten in overleg met de groep vastgelegd.
We werken van 10.00 – 17.00 uur.
Locatie: Zandweg 116B in de Meern.
Kosten
Voor particulieren/zzp-ers: 795,- euro incl BTW voor 6 bijeenkomsten.
Organisaties: 995,- ex BTW voor 6 bijeenkomsten.