Leergang Systemisch Werken
Jouw profiel
Je verlangt naar een volgende stap in je eigen ontwikkeling en bent nieuwsgierig naar de systemische manier van werken. Hiervoor ben je bereid om jezelf en je familiesysteem diepgaand te onderzoeken. Zo leer je hoe gedragspatronen ontstaan, hoe deze doorwerken in werk en privé en hoe deze te veranderen. Het geleerde wil je toepassen in jouw praktijk, met beide benen op de grond. Zo kun je een wezenlijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de mensen met wie jij werkt.
Systemisch werken
Systemisch werk geeft inzicht in menselijk gedrag en in de oorzaken van dit gedrag. Gedrag wordt in sterke mate bepaald door het systeem – familie en gezin van herkomst – waarin we opgroeien. Als je systemisch kijkt dan zie je naast de persoonlijke levensloop ook wat dit gezin en deze familie hebben meegemaakt. Want ieder mens draagt de kenmerken in zich van de familie waartoe hij behoort.
Inhoud leergang
In deze leergang onderzoeken we met behulp van opstellingen en thuisopdrachten jouw systeem van herkomst en leer je hoe familiedynamieken doorwerken in je (werkzame) leven. Je leert hoe jouw handelen, je terugkerende levensvragen en overtuigingen diepgaand verbonden zijn met de dynamieken die speelden in jouw familie. Daarbij krijg je inzicht in je unieke kwaliteiten die je hierdoor hebt geleerd en in de patronen waarin jij bekneld raakt. Zo leer je hoe je je volle potentieel kunt inzetten.
Professioneel gezien leer je ontwikkelingsvraagstukken van mensen te bekijken vanuit een systemische blik. Je leert over universele wetten, ordeningsprincipes en hoe verstoringen leiden tot klachten of problemen van individuen in de groep. Daarnaast maak je een begin met systemisch interveniëren, zodat je een krachtige bijdrage kan leveren aan de persoonlijke groei van anderen.
Leerdoelen
Persoonlijk
- inzicht in de dynamieken en patronen in je eigen systeem
- inzicht in je eigen persoonlijke, terugkerende leerthema’s
- herkennen van je eigen gedrag in verschillende ontwikkelfasen
- je leert hoe je persoonlijke casuïstiek kunt inzetten voor je verdere ontwikkeling
- je zet concrete stappen waarbij je wint aan persoonlijk ‘gewicht’ en stevigheid
Professioneel
- kennis en inzicht in de drie systemische wetmatigheden
- kunnen werken met begrippen als loyaliteit, schuld, schaamte en meervoudige partijdigheid
- leren onderscheiden op welke dynamieken je wel en geen invloed op hebt
- bewust worden van je eigen (gekleurde) beeldvorming en onbewuste loyaliteiten
- herkennen van jouw voorkeursplek, in relatie tot de aangeboden en de dienende plek
- kunnen toepassen van systemische interventie mogelijkheden
- herkennen van gedrag in verschillende fases van een leerproces
- onderscheid kunnen maken tussen biografische en systemische thematiek
‘Als kind kwam hij uit een nest waar veel toegedekte strijd was. Vanuit een diep verlangen om harmonie te realiseren is hij als begeleider messcherp en móet alles boven tafel. Hij vindt het lastig om dingen te laten en stuit soms op weerstand door zijn iets te scherpe interventies. Na de opstelling had hij meer contact gekregen met zijn onmacht en verdriet. Nu kon hij in zijn begeleidingswerk beter doseren en verduren als niet meteen alle kaarten op tafel lagen’.
Hoe werken wij
Gedurende de opleiding reiken we je korte stukken theorie aan voor een stevig fundament. In diverse structuren en oefeningen werken we met jouw eigen casuïstiek en die van andere deelnemers.
We werken:
- Vanuit een systemische blik
- Via hart en hoofd interventies
- Ervarings- en lichaamsgericht
De groepsgrootte is minimaal 7 en maximaal 12 deelnemers.
‘Ze was opgegroeid in een gezin waar stevig geoordeeld werd, over haar en anderen. De meningen buitelden vaak over tafel en de benauwdheid vloog haar vaak aan. Ze heeft dan ook vaak lucht en ruimte nodig en deelnemers krijgen bij haar ook alle ruimte voor hun gevoelens. Soms ook teveel en dan ontstaat er een ‘meeslepende zwaarte’. In een opstelling voelt ze weer hoe pijnlijk het was voor haar als kind om telkens weer afgekapt en veroordeeld te worden. Ze leert nu dat begrenzen met een innerlijke beslistheid juist ook ruimte geeft, aan haar zelf en aan haar cliënten’.
Voor wie
Deze leergang is bedoeld voor mensen die met mensen (willen gaan) werken, zoals coaches, trainers, therapeuten, leidinggevenden en hr-functionarissen.
- Je wilt als professional in je eigen (werkend) leven het verschil maken door anderen te begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling;
- Je wilt op een dieper niveau contact maken met groepen en individuen, ook als je zelf niet met opstellingen gaat werken;
- Je hebt eerder al kennis gemaakt met familie-, loopbaan- of organisatieopstellingen en hebt ervaren dat deze werkwijze bij jou past;
- Deze leergang kan een goede opmaat zijn om je te ontwikkelen als opsteller. Wil je jezelf na deze leergang verder ontwikkelen tot opsteller van familie- of organisatiesystemen? Dan adviseren wij om een meerjarig ontwikkeltraject te doorlopen;
- Je hebt minimaal HBO werk- en denkniveau.
Programma leergang
Opleidingsdagen
Elke opleidingsdag heeft een eigen thema waar we in de ochtend mee werken. In de middag werken we met casuïstiek van deelnemers.
Intakegesprek
Bij interesse in deze leergang krijg je een (kosteloos) intake gesprek. We bespreken jouw persoonlijke leerdoelen en kijken of die met de leergang gerealiseerd kunnen worden. Ook kijken we of onze werkwijze aansluit bij jouw verwachtingen. Aan het eind van dit gesprek is meestal duidelijk of je wil en kan starten. Uiteraard kun je ook eerst vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie.
Intervisie
Aan het eind van elke opleidingsdag krijg je een thuisopdracht die je in de intervisiesessies tussen de opleidingsdagen met elkaar uitvoert.
Individuele sessie
Tijdens de leergang krijg je twee individuele sessies met één van de opleiders waarin we je coachen op een eigen vraag.
Eindopdracht
Je werkt toe naar een eindopdracht. Op de laatste dag deel je jouw persoonlijke leerweg, de stappen die je gezet hebt, je ups-and-downs, ervaringen en resultaten.
Afsluiting
Je rondt deze leergang af met een eindopdracht en een passend afscheid. Hierbij ontvang je een certificaat.
Literatuur
In de leergang maken we gebruik van twee studieboeken en je krijgt een lijst met facultatieve literatuur. De kosten voor de verplichte literatuur zijn ca. 90,- euro.
Studiebelasting
Naast de acht opleidingsdagen ben je tussen elk blok nog ca. 6-8 uur kwijt aan zelfstudie en intervisie.
Betaling
De opleiding is vrijgesteld van BTW in verband met de CRKBO instelling erkenning van Roel Breuls – Ontwikkeling van mens en organisatie. Gespreide betaling is mogelijk zonder meerkosten. Voor het maken van afspraken omtrent gespreide betaling kun je contact opnemen met info@roelbreuls.nl.
Modules
Dag 1 Hechting en veiligheid
Dag 2 Verticale relaties
Dag 3 Horizontale relaties
Dag 4 Magische en dienende plek
Dag 5 Balans tussen geven en nemen
Dag 6 Faalangst en succesangst
Dag 7 Vragen, uitreiken en aannemen
Dag 8 Je volle potentieel inzetten
Opleiders
Roel Breuls
Hylkje Folkertsma